Jelenlegi hely

Hírolvasó

iPhone X, Samsung Galaxy S9, Xiaomi Mi6 - mind elesett a Pwn2Own 2018 mobil biztonsági vetélkedőjén

HUP.hu - 2018, november 15 - 12:56

Latest #iPhone X, Samsung Galaxy S9, Xiaomi Mi6—all GET HACKED at #Pwn2Own 2018 mobile hacking competitionhttps://t.co/7XDWcqZ9Bz

White-hat hackers earned a total $325,000 bounty for finding 18 zero-day vulnerabilities pic.twitter.com/E4GakUynSj

— The Hacker News (@TheHackersNews) November 15, 2018

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Fő asztali gépemen a swap ...

HUP.hu - 2018, november 15 - 12:07
Kategóriák: Informatika

15 éves a vMotion!

HUP.hu - 2018, november 15 - 10:15

15 éves a #vMotion! 2003. november 10-én jelentette be a @VMware, akkor még nagy "V"-vel írva így: VMotion - https://t.co/s5A3h6ML0X | https://t.co/mKh5Jj30KG | https://t.co/W3R9F8xlMk pic.twitter.com/VdVn03aqMe

— HUP (@huphu) November 15, 2018 #onhup

A korabeli bejelentés itt olvasható a Web Archive jóvoltából.

Kategóriák: Informatika

KDevelop 5.3

HUP.hu - 2018, november 14 - 19:43

Integrated Development Environment KDevelop 5.3 is released today with support for the Qt analyzer Clazy plus improved C++, Python and PHP support.https://t.co/mBc8NAQPDt pic.twitter.com/jGegxJld38

— KDE Community (@kdecommunity) November 14, 2018

Megjelent a KDevelop 5.3-as verziója. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

"Határozottan nem (a) várható viselkedés"

HUP.hu - 2018, november 14 - 19:41

That's definitely not expected behavior. DM us, so we can look into this with you: https://t.co/GDrqU22YpT

— Apple Support (@AppleSupport) November 14, 2018

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

CentOS Blog: Student supercomputing is #PoweredByCentOS at SC18

CentOS.org - 2018, november 14 - 16:45

I'm at SC18 - the premiere international supercomputing event - in Dallas, Texas. Every year at this event, hundreds of companies and universities gather to show what they've been doing in the past year in supercomputing and HPC.

As usual, the highlight of this event for me is the student cluster competition. Teams from around the world gather to compete on which team can make the fastest, most efficient supercomputer within certain constraints. In particular, the machine must be built from commercially available components and not consume more than a certain amount of electrical power while doing so.

This year's teams come from Europe, North America, Asia, and Australia, and come from a pool of applicants of hundreds of universities who have been narrowed down to this list.

Of the 15 teams participating, 11 of them are running their clusters on CentOS. There are 2 running Ubuntu, one Running Debian, and one running fedora. This is, of course, typical at these competitions, with Centos leading as the preferred supercomputing operating system.

The teams are given a variety of projects to work on before they get here, and then there is one surprise project that is presented to them when they arrive. They have 48 hours to work on these projects, and the winner is selected based on benchmarks and power consumption.

You can read more about the competition, and about the teams participating, on the SCC website.

 

 

Kategóriák: Informatika

25 éve jelent meg az első komolyabb webböngésző

HUP.hu - 2018, november 13 - 22:38

25 years ago today the first major web browser was released: Mosaic 1.0. https://t.co/0JR4zoTxGE #otd #todayintech (via @NCSAatIllinois) pic.twitter.com/gonBp1KJy5

— MIT CSAIL (@MIT_CSAIL) November 11, 2018 #onhup

Kategóriák: Informatika

Firefox Price Wise - árkövető kiegészítőt jelentett be a Mozilla

HUP.hu - 2018, november 13 - 07:48

Működése a fenti videóban. Bejelentés itt.

Kategóriák: Informatika

PGConf.ASIA 2018 - Schedule Announced!

PostreSQL.org - 2018, november 13 - 01:00

PGConf.ASIA 2018 will be held on December 10th to 12th in Tokyo. Join us to meet other users and developers from around the world at the home of the oldest and largest user group; Japan.

The schedule has now been announced!
Including the keynote speeches, a total of 23 sessions will be held.
Full schedule and details of the talks are available online. More details will come soon.

In addition to that, we'll hold the following events.

  • Pre-user conference (10th): Its official language is Japanese
  • Developer unconference (10th): Its official language is English
  • Lightning talks (12th): It'll be held at the end of Day 2
  • Official party (12th): It'll be held at the end of Day 2 at the restaurant near the venue

Details of the conference:

  • You can buy tickets here
  • You can get information about the Venue, Hotels, and Visa here
  • Special thanks to our Sponsors!

See you in Tokyo! :)

PGConf.ASIA 2018 Steering Committee https://www.pgconf.asia/EN/2018/

Kategóriák: Informatika

Immár iOS-ről és Android-ról is igénybe vehető a Cloudflare 1.1.1.1 DNS szolgáltatása

HUP.hu - 2018, november 12 - 15:28

1 Thing You Can Do To Make Your Internet Safer And Faster - #1dot1dot1dot1 - https://t.co/4PxGgCr0Zy— Cloudflare (@Cloudflare) November 11, 2018

A Cloudflare tavasszal indította el "első a privátszféra védelme" DNS szolgáltatását, az 1.1.1.1-et. Mostantól a szolgáltatás a megfelelő alkalmazások telepítésével elérhető iOS és Android készülékekről is. A bejelentés itt olvasható.

[ Apple App Store | Google Play Store ]

Kategóriák: Informatika

Megalapult a The Ceph Foundation

HUP.hu - 2018, november 12 - 12:33

It is official - The @Ceph Foundation has launched! @SUSE is proud to be a founding and premier member! Thanks to all that have made this possible!— Lars Marowsky-Brée (@larsmb) November 12, 2018

Az alapítók közt az OpenSUSE, amely premier member minőségben is képviselteti magát. A felügyeletet a The Linux Foundation látja el. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Linus Torvalds: Linux 4.20-rc2

HUP.hu - 2018, november 12 - 07:39

Kernel prepatch 4.20-rc2 https://t.co/3s3UXLnAah

— LWN.net (@lwnnet) November 12, 2018

Linus kiadta a 4.20-as kernel második prepatchét. Az utóbbi évek egyik legrövidebb kísérőlevelével:

Fairly normal week, aside from me traveling.

Shortlog appended, but it all looks fine: about half drivers, wih the rest being the usual architecture updates, tooling, networking, and some filesystem updates.

Go forth and test,

Linus

Kategóriák: Informatika

Hogy szerezz milliókat 30 óra alatt? Így nyerj Hackathont! (x)

HUP.hu - 2018, november 11 - 21:09

Persze azért nem ilyen egyszerű mindez, mi több, talán nem is a nyeremény a legfontosabb ebben az egészben. Szükséged lesz még egy jó csapatra, kiváló ötletekre és persze megfelelő stratégiára, időbeosztásra. Most mutatunk pár tippet, hogy hogyan tudsz a legtöbbet profitálni egy Hackathonon.

Határozd meg az ötleted

Ha van egy jó ötleted, fontos, hogy tervezz hozzá egy megfelelő stratégiát. Készíts egy időbeosztást és akkor jó eséllyel mindennel el fogsz tudni készülni a 30 óra alatt. Már a kezdetekkor legyen meg a tiszta koncepció és az, hogy milyen technológiát szeretnél használni. A szakértő mentorok közben segíteni fognak, hogy végül egy működő és tesztelhető prototípust mutass be a zsűrinek.

Kell egy jó csapat!

Érdemes úgy összeállítanod a csapatot, hogy fejlesztőkből, designerekből és üzleti beállítottságú emberekből álljon össze, így mindenkinek külön felelősségi köre lesz és jobban átlátja a saját feladatát. Fejlesztőként keresd a kollaborációt az üzleti és design világgal - együtt fogtok olyat alkotni, amit a felhasználók szeretnek és fizetnek is érte. Az így kialakult közös szakmai tudásból könnyebben tudtok egy működőképes, lefejlesztett prototípust elkészíteni, ami a legfontosabb lépés a sikerhez. 2-4 fős csapatokban fogtok dolgozni, ami összeállhat ismerősökből, de az is lehet, hogy idegen emberekkel fogsz együtt dolgozni. Ha így is alakul a helyzet, akkor se görcsölj rá, inkább érzed jól magad. Legyen a hacking egy vagány, közös dolog, amiben minden csapattag jól érzi magát.

Építs szakmai kapcsolatokat!

Azon felül, hogy csapatban dolgozhatsz, megismerhetsz olyan szakmabelieket, akikkel akár később együtt is dolgozhatsz. Érdemes eleve kérdésekkel érkezni, amelyekre személyesen kaphatsz választ a programon. A hackathon nagyszerű lehetőség a kapcsolatépítésre, szóval mindenképp foglalkozz ezzel is, hiszen itt lehetőséged van potenciális ügyfelekkel és munkaadókkal is kapcsolatot kialakítani. Persze fontos a pénzjutalom, de a szakmai fejlődés és a kapcsolatépítés hosszú távon jobban kifizetődhet.

Éld a saját életed!

Lehet, hogy most valami egészen mást csinálsz, de már elgondolkoztál egy startup elindításán. A Hackathon erre egy remek lehetőség, hiszen már a verseny alatt azon dolgozol, hogy az ötleted megvalósuljon és siker esetén az MKB megad minden segítséget, hogy komoly cég váljon belőle. Merj változtatni a karriereden és kezdj bele valami sajátba!

Oszd be jól az idődet!

Fontos a jó időbeosztás; ne ugorj fejest egyből a fejlesztésbe, de ne is hagyj mindent az utolsó pillanatra. Akármilyen rövid is a rendelkezésre álló idő, hagyj időt a pihenésre! A higgadtság szinte ugyanolyan fontos egy verseny alatt, mint a produktivitás. Ne stresszeld a csapattagjaidat, inkább törekedj arra, hogy a többiekkel együtt tartsd magad a kidolgozott stratégiához, de azért feszegesd a határaidat és teszteld mire vagy képes!

Jelenleg is tudsz jelentkezni egy Hackathonra, amit az MKB Fintechlab rendez november végén. Az első hazai fintech hackathon célja, hogy a digitális infrastruktúrát (MKB Bank API platformja a PSD2 API-kkal és az Oracle Open Banking platformja 1.500 API-val) használva a résztvevők kreatív és üzletileg megalapozott megoldásokat hozzanak létre és fejlesszenek le. Mindezt olyan releváns területeken, mint az open banking, a pénzügyi tudatosság vagy a mesterséges intelligencia.

Ha a verseny felkeltette az érdeklődésedet, itt tudsz jelentkezni november 20-ig.

(Az MKB Fintechlab megbízásából készített anyag.)

Kategóriák: Informatika

Gépi látással triplázná meg a hálózatfelügyelet tempóját az E.ON (x)

HUP.hu - 2018, november 11 - 20:52

A szolgáltató a hazai ITQS fejlesztésére támaszkodva, kamerákkal szerelt autókra és drónokra bízza az infrastruktúra állapotának ellenőrzését – egyelőre tesztüzemben.

Hogy a kritikus infrastruktúrák hatékony felügyelete miért kiemelkedő fontosságú, valószínűleg senkinek nem kell részletezni: olyan alapvető rendszerekről van szó, amelyek kiesése akár rövid időre is, komoly nehézségeket okozhat akár magánszemélyek akár vállalatok számára. Különösen igaz ez a villamoshálózat esetében, hiszen ma már egy rövid áramkimaradás is nagyban megnehezítheti akár egy háztartás életét is, cégeknél pedig akár komoly plusz költségekhez, kárhoz is vezethet.

A villamoshálózat gyors és pontos ellenőrzése ezért életbevágó, ennek klasszikus módszerei azonban időigényesek és több hátulütőjük is akad. A villamos infrastruktúra ellenőrzése hagyományos módon épp úgy zajlik ahogy azt a legtöbben elképzelik: a szolgáltató szakemberei körbejárják a hálózat nyomvonalát, ahol személyesen vizsgálják meg a különböző berendezések állapotát, a felfedezett hibákat pedig orvosolják, vagy jelentik a vállalat felé. Ez nem csak lassú, de nagy létszámú, szakképzett munkaerőt is igényel a szolgáltató részéről, amelyből komoly hiány van a hazai piacon - ráadásul az emberi hibafaktor is ott van a képben.

Ezek a nehézségek az E.ON-nál is megjelentek, a szolgáltató pedig a hazai ITQS fejlesztőcsapatával karöltve igyekszik felpörgetni, és azzal a lendülettel pontosabbá is tenni hálózatfelügyeletét. A páros a Microsoft Future Decoded konferencián számolt be a jelenleg tesztüzemben lévő, "Sasszemű villanyszerelő" néven futó projektről, amelynek keretében gépi látással háromszoroznák meg az infrastruktúra ellenőrzésének tempóját.

A megoldás gerincét a cég autóinak tetejére szerelt kamerapáros, illetve a mögötte dolgozó gépi látási algoritmusok alkotják: az autók végigjárják az ellenőrizni kívánt elektromos hálózatot, a kamerák pedig automatikusan felvételeket készítenek a vizsgált infrastruktúra-elemekről. A rendszer jelenleg 150 különböző berendezést-tereptárgyat képes felismerni, a villanyoszlopok és egyéb eszközök mellett pedig házszámokat is rögzít, az ellenőrzött eszközök helyének pontos meghatározásához. Az autók folyamatosan dolgozva, újra és újra bejárják a kijelölt területeket, így egy-egy vizsgált objektumról sok fotó készül - ezzel kiküszöbölhetők a látási viszonyokat rontó tényezők, mint a köd vagy eső is. A képeket a rendszer a Microsoft Azure MI Computer Vision szolgáltatásásra támaszkodva elemzi. Az E.ON hazánkban mintegy 84500 kilométer hosszú hálózatának ellenőrzésekor képződő, tetemes mennyiségű, nagy felbontású fotó tárolása persze nem kis feladat, ezért az ITQS rendszerei azok alapján volumetrikus 3D modelleket hoznak létre a vizsgált infrastruktúra-elemekből - legalábbis amelyekről ehhez már elég kép készült - és ezeket tárolják.

Akadnak ugyanakkor olyan, nehezen megközelíthető berendezések, amelyek egyszerű, autós ellenőrzése nem kivitelezhető, ezeket drónokra szerelt kamerával, vagy akár egyszerűen kézi kamerával fotózhatják körbe a kiszálló alkalmazottak. A koncepció előnye a gyorsaság mellett, hogy nem igényel képzett szakembereket, a szolgáltató alkalmazottjának mindössze egy jogosítványra van szüksége, illetve adott esetben a drón vezérléséhez kell értenie - ráadásul mindez jóval kevesebb alkalmazottal is végezhető. Az E.ON várakozásai szerint a projekttel a jelenlegi 3 éves bejárási ciklusidő harmadára, 1 évre nyeshető vissza, ezen felül pedig a rendszer a begyűjtött adatok alapján a prediktív karbantartásban is segít, előre jelezve számos várható meghibásodást.

A megoldás hatékonyságát jól illusztrálja, hogy hogyan veszi át a klasszikus ellenőrzési folyamat egyes elemeit. Utóbbi négy lépésre osztható, első a bejárás megtervezése, amelyt a végrehajtás követ, majd a beérkezett adatok feldolgozása következik, végül pedig a kiértékelés és az eredmények alapján a teendőkre vonatkozó döntéshozatal. Ennek nagy része a gépi látásos megoldással automatizálható: a tervezést a rendszer teljesen át tudja venni, a hálózati topológiát figyelembe véve jelölve ki az útvonalat, és a végrehajtás során is csak az autót kell vezetni. Az adatfeldogozás ismét teljesen automatikus, a rendszer pedig a döntésben is segíti a cég szakértőit.

A kamerával a tetejükön guruló autóknál persze értelemszerűen felmerülnek adatvédelmi kérdések, ahogy azt a Google és társainak példáján is ismerjük - ezeket az ITQS is hasonlóan kezeli, a készült képeken esetleg feltűnő arcokat, rendszámokat és egyéb érzékeny információkat automatikusan kitakarja a tárolt képeken, igazodva a GDPR megkötéseihez. A "Sasszemű villanyszerelő" egyelőre tesztüzemben működik, az E.ON azonban a közeljövőben az éles használatot is megkezdheti.

(A Microsoft megbízásából készített anyag.)

Kategóriák: Informatika

10k deploy naponta!

HUP.hu - 2018, november 11 - 20:44

DevOps tartalmak a HWSW mobile! fejlesztői szekciójában + 3 órás Continuous Integration workshop a második napon! További részletek »

Kategóriák: Informatika

FreeBSD 12.0-BETA4

HUP.hu - 2018, november 11 - 10:30

#FreeBSD 12.0-BETA4 Now Available. #HelpTesthttps://t.co/saxTXQyN7q

— FreeBSD RE Team (@FreeBSD_RE) November 10, 2018 #onhup

Elérhető tesztelésre a FreeBSD 12.0 negyedik bétája. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Debian 9.6

HUP.hu - 2018, november 10 - 19:56

Updated Debian 9: 9.6 released https://t.co/YDyRW6gXXt

— The Debian Project (@debian) November 10, 2018

Megjelent a Debian 9 hatodik karbantartási kiadása. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Linux Sucks. Forever.

HUP.hu - 2018, november 10 - 19:55

Bryan Lunduke 2018-as Linux Sucks előadása. Habár tavaly már említette, hogy az az utolsó, most mégis csinált egy újat, ezúttal kicsit máshol van a hangsúly, mint eddig, ez az apropója az ideinek. Érdemes megnézni, sajnos ismét rengeteg igazság van abban, amit mond.

Kategóriák: Informatika

Itt a GIMP 2.10.8!

HUP.hu - 2018, november 10 - 13:09

GIMP 2.10.8 is out with a ton of bugfixes, usability improvements, hard-edge mode for gradients, CIE xyY color readouts, and improved experience on macOS: https://t.co/wm5vOqf99e. Windows build coming up shortly pic.twitter.com/eFgUQBA55r

— GIMP (@GIMP_Official) November 9, 2018

Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Oldalak

Theme by me