Jelenlegi hely

Hírolvasó

Mir 1.0.0

HUP.hu - 2018, szeptember 22 - 10:55

Mir 1.0.0 Release - https://t.co/sGsXYbT4hf

— HUP (@huphu) September 22, 2018 #onhup

Meglepetésre, megjelent a Mir 1.0.0-s kiadása. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Ultrakompakt ipari PC számos interfészopcióval és egy másodperces szünetmentes táppal (x)

HUP.hu - 2018, szeptember 22 - 07:58

A Beckhoff univerzális, rugalmas és ultrakompakt ipari PC-k legújabb generációjával ideálisan megoldható minden automatizálási, megjelenítési és kommunikációs feladat. A termékcsalád legújabb tagja a C6017 típusú ipari PC, amely rendkívül kompakt kialakítású, nagyon rugalmasan telepíthető, illetve még több interfészopcióval és beépített szünetmentes tápegységgel is rendelkezik.

A kisméretű C6017 konstrukció gyakorlatilag azonos a közkedvelt C6015 típusú ipari PC-vel, amely jelenleg a Beckhoff legkisebb méretű ipari számítógépe. A C6015 sikere gyorsan további igényeket gerjesztett, különösen olyan alkalmazások esetében, amelyeknél a különböző adatcserékkel, valamint tápkimaradás esetén az adatbiztonsággal kapcsolatosan szigorú követelmények állnak fenn. A Beckhoff a C6017 típusú ipari PC-t pontosan ennek megoldására fejlesztette ki: a C6015 már meglévő interfészei – egy DisplayPort, két kártyára integrált 100/1000Base-T Ethernet, valamint egy USB 3.0 és egy USB 2.0 interfész – mellett a C6017 két további RJ45 és két USB 2.0 csatlakozást is tartalmaz. Ezt kiegészíti egy opcionális, kapacitív, egy másodperces szünetmentes tápegység, amely tápkimaradás esetén biztosítja az adatok megőrzését.

Az új, ultrakompakt, C6017 típusú ipari PC a népszerű C6015-höz képest négy további interfészt és egy
szünetmentes tápegységet is tartalmaz, alig magasabb készülékházban.

A 82 x 82 x 66 milliméteres méretű C6017 csaknem ugyanakkora, mint a C6015, csupán a szélessége nőtt 24 milliméterrel. Az Intel Atom processzorral szerelt, akár négymagos, passzív hűtésű, fröccsöntött alumínium-cink ötvözetből készült házba épített ipari PC ideálisan használható akár közepes bonyolultságú automatizálási, megjelentési és kommunikációs feladatok megoldására is.

Univerzálisan alkalmazható számítógép-generáció

Az új, ultrakompakt IPC-termékcsalád ideálisan illeszkedik a korszerű, kihívásokkal teli géptervezési elvárásokhoz – például az egyre szélesebb körben alkalmazott modulrendszerű konstrukciókhoz, a vezérlőszekrények belső terének szűküléséhez, valamint a számítási teljesítmény fokozásával és az árak mérséklésével kapcsolatos igényekhez. Az új eszközgeneráció ideális megoldást nyújt különféle alkalmazáshoz, mint például elosztott topológiák megvalósításához vagy korszerű IoT és Ipar 4.0 rendszerek építéséhez.

A számítási teljesítmény igény szerint megválasztható:

 • C6015 és C6017 az alapszintűtől a közepes kategóriáig
 • C6030 – csúcskategóriás eszköz, magonként akár 3,9 GHz-es Core™-i processzorokkal – rendkívül bonyolult gépekhez, CNC vagy lineáris szállítórendszeres (XTS) alkalmazásokhoz, átfogó többtengelyes vezérlésekhez, bonyolult funkciókat nyújtó kezelőfelületekhez, rendkívül rövid ciklusidejű alkalmazásokhoz és nagy adatmennyiségek kezeléséhez.

(A Beckhoff megbízásából készített anyag.)

Kategóriák: Informatika

Hupper 2.9.0

HUP.hu - 2018, szeptember 21 - 22:29

A legutóbbi bejelentés óta volt pár apróság a Hupper háza táján, úgyis mint kicsi küzdelem a Mozillával, hogy a biztonsági kockázatok után kutató botjaiknak megfeleljen a kód viszont legalább egyelőre úgy tűnik, hogy ez rendben van.
Továbbá volt egy módosítás, ami javított az új hozzászólásra ugráson - a trollok immáron kimaradnak ebből a játékból is.
A minap pedig igyekeztem gatyába rázni egy kicsit a hozzászólás és cikk szekciók feldolgozását, ugyanis a veterán flag és az új szöveg megváltozott, vadító stílusa kisebb traumát okozott a működésben. Aztán ha már ott voltam, akkor igyekeztem én is alkalmazni ezt a megjelenést, ezzel igazodva az új évezred diktálta igényekhez.

Tehát némi apró fejlesztést követően megjelent a Hupper 2.9.0.

Letöltés és hibajelentés:

Hupper Firefox | Hupper Chrome/Chromium | Hibajelentés

Kategóriák: Informatika

ANDOR - Egy 8 bites számítógép próbapaneleken

HUP.hu - 2018, szeptember 21 - 17:57

Kereken egy éve (2017 szeptembere), hogy rábukkantam Ben Eater videó sorozatára a YouTube-on, amiben egy 8 bites CPU megalkotását mutatja be több mint 40 videón keresztül.
Mindezt olyan részletességgel és mindenre kitérően magyarázza el, hogy biztos vagyok benne, hogy az elektronikában laikusok is megértik és akár reprodukálhatják is ezt a "kis" gépet.
Nem véletlen az idézőjel, hiszen ahhoz képest, hogy ez túlnyomórészt csak egy CPU, 14 próbapanelen terül el!

Miután végignéztem a videókat és annak ellenére, hogy még magam sem értettem meg mindent, már biztos voltam benne, hogy egy ilyet én is akarok építeni!
Mindig is érdekelt a processzorok belső felépítése, hogy mégis mi történik a számítások és az utasítások végrehajtása közben, milyen módon képes elvégezni a feladatokat...

Nosza, gondoltam, vágjunk hát bele, úgy is mindjárt itta tél, kell valami hobbi a hideg hónapokra! :)

Első körben be kellett szereznem azt a temérdek alkatrészt ami kell a projekthez.

A gép túlnyomó része a 74LS sorozatú TTL IC-kből építkezik, ami elég elterjedt a 8 bites gépek világában, de más helyeken is megtalálhatóak, ahol TTL szintű logikai kapukra van szükség.
Ezeket az IC-ket ide haza is könnyen be lehet szerezni, minden nagyobb elektronikai áruházban.
Persze a gépnek vannak speciális IC-i, mint a memória, vagy az adder, illetve az EEPROM-ok. Ezekből nem is találtam Magyarországon megfelelőt, így maradt az e-bay.

Még ezek megérkezésére vártam, ami közel egy hónap volt, addig tanulmányoztam a videókat, és az IC-k működését. Ez hasznos időtöltésnek bizonyult, mert kapcsolási rajzot Ben nem készített, így valóban csak a videók és az elmondottak alapján lehet építeni.

Szerencsére a belföldi rendelés pár napon belül megérkezett. Ezekből pedig már lehetett ezt-azt összelegózni, még vártam az e-bay-es csomag befitására.

Első körben az a modul készült el, ami nélkül egy CPU sem menne semmire a tudásával: az órajel generátor.
Ennek az alapja a szintén elég elterjedt
NE555
-ös időzítő IC.
Az órajel sebessége egy potméter segítségével szabályozható, illetve átkapcsolható manuális módba. Ekkor egy gomb megnyomásával mi magunk adhatunk ki órajelet, ami főleg debugolás esetén tud hasznos lenni.

Így hát meg is volt az első sikerélmény: Villog a LED, tehát van egy működő órajel generátorom! :)

Miután megérkeztek külföldtől a maradék alkatrészek is, folytattam az építkezést az alábbiakkal:

A, B regiszter: Feladatuk annak két 8 bites értéknek a tárolása amivel műveletet fog végezni az ALU. Próbáltam minél helytakarékosabb lenni, így ezt a két regisztert, ami 6 IC-ből áll, egy panelre sűrítettem. Szerencsére pont jól elfért.
A képen az A regiszter látható.

ALU: Ahogy a nevéből is következik (Arithmetic Logic Unit) ez végzi a számítási és logikai műveleteket. Ennek lelke a két 4 bites adder IC, ami az A és B regiszterben tárolt értékeket vagy összeadja, vagy kivonja, attól függően majd mit szeretnénk.

PC, azaz Program Counter: A memória címek lapozásért, illetve az ugrásokért felel. Lelke egy 4 bites bináris számláló IC. Mivel 4 biten számol, azaz maximum 15-ig, ezért a kezelhető memória mérete 16 byte összesen! :)

Memória: Mivel a Program Counter 4 bites, így memóriából is csak 16 byte került be.
Ez azonban bővel elég ebben az alapgépben, mert a programozást kézzel kell majd végezni, két DIP kapcsoló segítségével.
Az egyikkel beállítjuk a memória címet (4 biten) amire írni szeretnénk, a másokon pedig a tartalmát (8 biten). Kapcsoló fel: 1, kapcsoló le: 0
Majd egy gomb megnyomásával beírjuk az értéket a kiválasztott címre.
Mit ne mondjak, rettenetesen szenvedős úgy programozni, hogy a memória címeket és az utasításokat, bináris számként kell kapcsolgatni! Igaz 16 byte-on még pont képes ezt az emberi agy ezt kezelni. :)

Instrukciós regiszter: Ebbe a regiszterbe kerül az épen aktuális utasítás a memóriából és mindaddig itt marad, még végrehajtásra nem kerül. Lényege, hogy tárolja az utasítást a mikrokódot tartalmazó EEPROM-ok számára, még azok nem végeznek a végrehajtásával, közben különféle memória műveleteket is lehessen végezni.

Mikrokód vezérlő: Ez az egység felel a gép minden egyes részegységek vezérléséért (Memória, Program Counter, ALU, Regiszterek, stb. ). Amikor egy parancs bekerül az interakciós regiszterbe, az tulajdonképpen egy címre állítja az itt található EEPROM-ok négy (4 bit) cím bemenetét.
A maradék cím bemenetet (3 bit) pedig a Program Counter modulban is használt bináris számláló címzi, méghozzá minden órajelnél eggyel nagyobb értékkel.
Ez teszi lehetővé, hogy egy utasítás több órajel alatt (maximum 8) végrehajtható legyen.

Szegmens kijelző: Hogy a műveletek kimentettét barátibb formában is lássuk, ne csak binárisan LED-ek segítségével, rendelkezik a gép négy darab szegmens kijelzővel is. Az első kijelzőn csak a - (mínusz) jel jelenhet meg ha a szám negatív, míg a másik három a 0-tól 255-ig való szám kijelzésre szolgál.
Erről sajnos csak egy kissé homályos képet találtam.

LED-ek: A gépben nagy szerepe van a LED-eknek, még ha nem is a működést tekintve, de jól láthatóvá teszik az adatok mozgását, változását, aktuális értékeket.
Minden regiszter, ALU, memória és még a kontroll szignál vezetékek is kaptak LED-es visszajelzést.

Nos, ezek kerültek a Ben-féle gépébe, amit első körben megépítettem. A végeredmény pedig az alábbi képen látható.
Sajnos erről a kezdeti verzióról nem rendelkezem jobb képpel.

A gép tudása összefoglalva:

 • 16 byte RAM
 • Szegmens kijelző
 • Manuális kapcsolós programozás
 • Matematikai műveletek: Összeadás, kivonás
 • Utasításkészlet: ADD, SUB, JMP, LDA, LDI, STA, OUT, HLT, NOP

Az utasításokról részletesebben később még lesz szó.

Sok-sok munkaóra volt mire megépítettem és hibátlanul működött, de végül nagyon öröm volt látni, ahogy egy egyszerű Fibonacci számsor számítást tudott futtatni a gép! :)

Ez volt tehát a Ben-féle gép megépítése, de nem ez jelentette az igazi kihívást. Jöjjön most a keményebb része a dolognak!

 

 

Építés közben rengeteg ötletem volt, hogyan és mivel lehetne ezt az alapgépet fejleszteni és még többet kihozni ebből a koncepcióból.
Bele is fogtam, ekkor már mindenféle iránymutatás nélkül a továbbfejlesztésekbe, amik nem mindig mentek zökkenőmentesen, de amit sikerült elérnem, arra még én sem számítottam!

Lássuk hát sorjában mik ezek a fejlesztések.

 
Memória bővítés

Első a memória mérete volt, amin mindenképp változtatni szerettem volna, mert hát valljuk be, 16 byte az roppant kevés bármire is.
Beszereztem egy új RAM IC-t, ami 16 biten címezhető, és 8 bites kimenete van. Így hát lepucoltam a már meglévő memória modult és bedrótoztam az új IC-t.
A 16 cím lábból 8 ment a buszra, a másik 8 pedig használaton kívüli lett, mert ugye ez egy 8 bites gép, nincs szükség többre és nem is tudtam volna kezelni többet.

Elméletben ez már 8 bites címzés, azaz 256 byte a memória, de gyakorlatilag a Program Counter még mindig 4 biten pörög, így továbbra is 16 byte-ot tudtam elérni.
Ezt sem nagy ördöngösség megoldani, csupán ki kellett egészíteni a PC-t még egy bináris számláló IC-vel, hogy 8 biten számoljon, azaz így már 255-ig.
Meg is történt a módosítás, így most már teljes 8 biten mehetett a memória címzés.

A mikrokódon is jócskán kellett alakítani, hogy kezelni tudja a teljes 1 byte-os utasításokat és az újabb 1 byte-os operandusokat, de ezzel nem volt különösebb probléma.
Az utasítás kezelés régi verziója ugyanis 4 biten reprezentálta magát utasítást és a maradék 4 biten az operandust. Ennek hátránya, hogy maximum 16 utasítás lehet. Bár ez ott ugye elég volt.

Nálam most teljes 1 byte-os utasítások lehetnek, így ezekből maximum 256 darab. Operandus szintén lehet 1 byte-os, és igazából semmi akadálya multi byte-os operandusoknak sem. Igaz ilyen parancsom még nem nincs, aminek egynél több kellene.

Tesztelés képen be is "írtam" egy közel 20 bytos programot a kis DIP kapcsolókkal és örömmel konstatáltam, hogy működik. Legalábbis ha 20 byte-on működik, akkor biztos 256-on is :)

 
Programozás

Volt tehát 256 byte memóriám így a következő fejlesztés már adta magát: Kellene valami megoldás, amivel gyorsabban tudok programokat betáplálni, mert a DIP kapcsolós megoldással egy komolyabb programot beírni agyrém lenne, főleg ha valamin még módosítani kell közben.

Meg is született az elképzelés, miszerint párhuzamos (LPT) porton keresztül, PC-ről fogom betölteni a programokat!
A párhuzamos portnak szerencsére van 8 bitnyi adat szála és még négy kontroll szála is. Nem is kellet nagyon más, mint egy 74LS245-ös busz meghajtóval a gép adatbuszára kötni a port 8 bitjét. A kontroll szálakat pedig némi logikai IC támogatásával a memória címzés és írás megvalósításához használtam fel.
Így gyakorlatilag a gép legtöbb elemét megkerülve közvetlen a memória IC-be tudtam pumpálni az adatokat a porton keresztül.

Ehhez írtam egy egyszerű progit, ami a programot tároló fájl tartalmát (hexadecimális kódok egymás után) sorba betölti a gép memóriájába.

Szépen működött is a dolog, de még nem volt elég felhasználóbarát, hiszen a programokat továbbra is binárisan kellett megírni, sőt még át is váltani hexába és úgy elmenteni a fájlba, majd betölteni.

Ekkor megszületett az ötlet, hogy milyen jó lenne egy Assembly fordító, amivel kvázi már magas szinten tudok programozni a gépre!
Keresgéltem univerzális és viszonylag egyszerű fordítókat, és végül rábukkantam a CustomASM nevű fordítóra. Ennek az a legnagyobb erőssége, hogy bármilyen processzorhoz illeszthető. Létre lehet hozni egy utasítás leíró fájlt és abban sorban felvenni az utasításokat amiket a CPU használ, valamint megadni, hogy fordításkor milyen hex kód legyen ezek kimenete.
Illetve egy csomó frappáns dolgot tud, ami elég hatékonnyá teszi a fejlesztést olyannyira, hogy el lehet végre felejteni a bináris számokat való programírást!
Fel is vettem azt a néhány parancsot amit akkor ismert a gép és máris mehetett a kódolás Assembly nyelven.
Jelenleg ez az utasítás definiálós fájl így néz ki.

Viszont én még mindig nem láttam elég felhasználóbarátnak ezt a megoldást, mivel a fordító és a betöltő is csak parancssorból volt használható. Ezért ezt a két eszközt egyesítettem egy programban, ami már grafikus felületen tette lehetővé a kódolást, fordítást és a betöltést is.

A bal oldali részben az assembly forráskód, ami a jobb felső részen lévő gombokkal fordítható, illetve betölthető a gép memóriájába.
Alatta pedig hexadecimálisan is lehet látni a lefordított kódot, valamint némi debug eszköz is helyet kapott lentebb.

Mivel a gyakorlatban is remekül működött már a fordítás/betöltés, így ismét átalakításra került a memória modul. Leszedtem minden DIP kapcsolót és az ezeket érintő áramköröket. Ezzel végleg leszámolva a manuális programozással! Sejthetitek, nem is hiányzott ez már ezek után! :)

 
Kijelző

Szuper, hogy már volt 256 byte memóriám és saját fordítóm, program betöltővel, de mit lehet ekkora memóriával kezdeni, ha csak számokat jelezhetek ki 0-tól 255-ig?
Egy összeadásban, vagy számsor számolásban nem sok érdekes van ugye...

Szemezgettem már különféle LCD kijelzőkkel és végül meg is rendeltem egy kétsoros (2x16 karakter) kis kijelzőt.

Az egyik jó tulajdonsága hogy 4, vagy 8 biten is lehet vele kommunikálni, így elvileg simán illeszthető az én gépemhez is.
Nos igen, sikerült is az illesztés, de az út ami odáig vezetett, hogy szépen működjön is, nem volt egyszerű.
Rengeteg drótozás és logikai IC beiktatása kellet, hogy végül kommunikálni tudtam vele.
Így nézett ki egy kísérleti megvalósítás akkoriban:

A kijelző önmagában még nem használatra kész ha áram alá helyezzük, mivel még inicializálni is kell. Ezt könnyen meg lehet tenni 4 byte-nyi utasítással, amit át kell neki adni. Viszont pont ez volt az egyik probléma, hogy hogyan inicializáljam a gép bekapcsolásakor. Mert bár programból is meg lehetett volna ezt tenni, de nem tetszett az az elgondolás, hogy minden programnak a kijelző inicializálásával kellett volna kezdődnie.

Másik probléma az volt, hogy a kijelző a karakterek megjelenítéséhez BCD kódot használ, még nekem bináris számaim vannak 8 biten.
Az alapgépben a szegmens kijelzők vezérléséhez már használva volt egy EEPROM, így ezt alapul véve, módosítottam ennek tartalmán LCD vezérléshez. Kvázi egy Binary→BCD dekódert készítettem.

Kapott a kijelző modul is egy bináris számláló IC-t, ami a gép bekapcsolásakor 4 biten végigpörgeti az EEPROM cím bemenetét, majd leáll a számlálás.
Ezen a belapozott területen van az LCD inicializáló kód, amit igy megkap a kijelző, ezáltal hazsnálatra késsen áll. Sőt még maradt is pár byte-om, így belefért egy OK üzenet kiíratása is!

Tehát a gép bekapcsolása után szépen inicializálódik a kijelző és megjelenik az OK felirat, illetve a gépen lévő reset gomb megnyomására szintén lefut ez, ezzel törölve mindent ami a kijelzőn látható, resetelve ezt is.

A decimális számok BCD-re való átalakításáért tehát az EEPROM felel.
A nyolc cím bemeneten megkapja a bináris számot, és a maradék három cím lábat használja a helyi értékek lebontásához. Ezt a három lábat a mikrokódokat tartalmazó EEPROM-ok vezérlik közvetlenül, attól függően milyen kijelzőt érintő parancsot adok ki, amelyek a következők lehetnek:

 • LCD - Parancsot adhatunk át a kijelzőnek, tehát minden olyan utasítást amit maga a kijelző ismer. Például ugrás a következő sorba, kurzor pozicionálása, sor törlése...
 • OUT.d: Decimális kijelzés. A kiírandó számot ekkor bontja le az EEPROM három BCD kódra és adja át sorba a kijelzőnek.
 • OUT.c: Karakter kijelzés. Ekkor nincs decimális lebontás. A 8 biten konkrét karakter BCD kódját lehet a kijelzőnek átadni.

 
Flag regiszter

Szuper, van temérdek memória, fejlett karakteres kijelző, de ez még mindig kevés ahhoz, hogy komplexebb programokat tudjak létrehozni, ugyanis feltételeket nem tudok írni, mert nincs mihez feltételeket kötni. :)
Ez volt tehát a következő amin változtattam!

Feltételes ugrásokat akkor lehet csak csinálni, ha van valamink amire tudunk hivatkozni mint feltétel. Ehhez pedig szükség van egy úgynevezett Flag regiszterre, amiben az ALU-ban lévő érték bizonyos tulajdonságait tároljuk.
Ehhez az A, B regiszterekben is használt 4 bites regiszter IC-t vetettem be, csak itt a 4 bit értéket maga az ALU állítja be, amikor kiszámolásra kerül egy érték.

A beállításra kerülő flag-ek az alábbiak lettek:

 • Zero flag: Igaz, ha a szám 0
 • Carry flag: Igaz, ha a szám nagyobb mint 255 (unsigned int)
 • Negative flag: Igaz, ha a szám negatív (unsigned integer)
 • Overflow flag: Igaz, ha a szám -128 és 128 között van (signed int)

Az egyes flag bitek akkor igaz állapotúak, ha a logikai áramköri megvalósítás erre állítja őket.

Példának okáért vegyük a legegyszerűbb esetet a zero flag beállítását. Ehhez csupán 8 dióda kellet az ALU 8 bitjére, amelyek kimenete közösítve van. Tehát ha szám nem nulla, akkor igaz értéket kapunk (van áram a közösített kimenetelen), ami igaz pont nem jó, mert nekünk akkor kell igaz érték, ha a szám 0 (nincs áram). Ehhez csak egy hex inverter IC kellet, ami pont a fordítottját adja vissza a bemenetnek (1→0, 0→1).
Így ennek az IC-nek a kimenete már mehetett a Flag regiszter első bitjére, ami így igazat (áramot) kap ha a szám 0. Ha pedig nem 0 a szám, akkor értelem szerűen a flag értéke 0 lesz.

Hasonló elven működik a másik három flag értékének beállítása is, azaz a megfelelő bitek vannak összefésülve, hogy megkapjuk a flag értékeket (0 vagy 1).

Maga a flag regiszter kimenete egy AND logikai kapura csatlakozik. A kapu másik fele pedig a mikrokód EEPROM-okra, kimenete pedig a Program Counter Jump bemenetére.
Ez azt eredményezi, hogy ha ugrani szeretnék valahova, - például abban az esetben ha egy szám értéke 0 -, hogy a mikrokód EEPROM áram (igaz) alá helyezi az AND kapu első bemenetét, és ha a flag regiszter áram (igaz) alá helyezte a másik bemenetet (tehát 0 a szám), akkor az AND kapu igaz kimenetet fog adni, ezzel áram alá helyezve a Jump logikát a Program Counterben, ami így ugrani fog a programban megadott címre.

Lehet így szárazon kicsit bonyolultnak hangzik, bocsi! :) A valóságban ez mindössze két IC, amik a jobb oldalon láthatóak. Bal oldalon pedig maga a Program Counter.

Ez lenne tehát a feltételes ugrások logikája, amivel háromféle ugrást valósítottam meg. Ezek a következő assembly utasításokkal használhatóak:

 • BEQ: Ugrás a megadott memória címre ha a szám 0
 • BCS: Ugrás a megadott memória címre ha a szám nagyobb mint 255
 • BMI: Ugrás a megadott memória címre ha a szám negatív

Bekerült még egy CMP, azaz összehasonlítást végző utasítás is, ami tulajdonképpen kivonja az A regiszer értékéből a B regiszter értékét és az eredménytől függően beállnak a flag regiszter értékei.
Ha az eredmény 0, akkor az azt jelenti, hogy egyenlő a két szám, egyébként pedig nem. Erre már lehet a fent említett BEQ utasítást használni, hogy akkor ugorjuk x címre, ha a két szám megegyezik azaz egyenlő.

 
Mikrokód

Még mindig hiába a sok fejlesztés, hiszen a mikrokód közben nem sokat változott és nem igazán tudja kihasználni a fejeltebb hardvert! :)

Egyrészt jó lett volna ha minden utasítás többféle címzési módban használható, másrészt jó lett volna, ha a jelenlegi 16 kontroll szignálnál több is lenne, mert a Flag regiszter esetében már csak a BEQ-ra maradt elég kimenet az EEPROM-okon.

A mikrokód két EEPROM-ban volt tárolva, azon okból kifolyólag, mert a kontroll szignálok nem mások, mint ezen IC-k kimenetei, amiből egy chipen nyolc van.
Hogy legyen még több vezérlési kimenetem, kibővítettem ezt a részt még két EEPROM-mal, így már 32 kontroll szálam lehetett maximum, ami bőven elégnek tűnt akkor!

Átalakítottam a mikrokódok működését is, hogy a 8 helyett már 16 órajeles is lehessen egy utasítás végrehajtási ideje, ami összetettebb utasítások esetén jól jön majd később.

És persze a fontosabb utasításoknak többféle címzési módot is adtam. Például az összeadás kétféle címzési módon történhet:

 • Absolute: Egyik memória címen lévő szám hozzáadása az A regiszterhez
 • Immediate: Operandusként megadott szám hozzáadása az A regiszterhez
 • Van még az Implied mód, amit olyan utasítások használnak, amiknek nem kell operandust megadni, mint pl. a HLT (megáll az órajel generálás), vagy a NOP (tétlenség). Ezek fixen 1 byte-ot foglalnak.

  A jelenleg legfrissebb mikrokód itt látható. Ez egyben az EEPROM égető kód is, amiket Arduinoval szoktam a chipekbe írni, egy kisebb elektronikai körítéssel. Mivel az Arduinonak nincs annyi digitális kimenete amennyi kellene az EEPROM-ra, ezért két serial to parallel shift regiszterrel lett megvalósítva plusza néhány kimenet.

  A mikrokód fejlesztés kapcsán merült fel bennem, hogy az is hasznos lejhetne ha tudnék subrutinokat írni, mivel azokkal rengeteg kódismétlést meg lehetne spórolni egy programnál, ami ennyi memóriánál azért fontos szempont.

  Ennek a koncepciója elég egyszerű elgondolású lett. Mivel a memóriám 16 bites, de én csak 8 biten címzem azt, és mivel maradt még 8 bitem, így erre alapoztam meg egy 1 byte-os stacket kivitelezését.
  Azaz ha a stacbe akarunk tenni egy címet, akkor a memória címzésnél a mikrokód a RAM 15. címét állítja csak igazra, és erre a címre írja be azt a címet ahol épen a Program Counter áll. Ezt a JSR (Jump to SubRoutine) utasítás teszi lehetővé.
  Visszatéréshez a RTS (ReTurn from Subroutine) használható, aminek hatására a mikrokód a stackben eltárolt címet visszatölti a Program Counterbe, majd ehhez hozzáad 1-et. Így a PC az az utáni címre fog ugrani, ahonnét a subrutin meghívásra került, ezzel folytatva onnét a fő programszál futását.

  Persze mivel 1 byte-os stackről beszélünk, nem lehet egymásba ágyazott subrutin hívásokat kezdeményezni, mivel ahhoz már egy stack pointert is kellene építeni, ami eléggé megbonyolítaná a már így sem egyszerű elektronikát.
  Valamint olyan összetett programot szerintem nem fogok írni, ami ezt indokolná. De aztán még ki tudja, lehet kap egyszer egy tovább fejlesztést a stac is!

   
  Kontroller

  Most, hogy már szinte mindenem volt, ami egy komplexebb program megvalósításához kellet, felmerült a kérdés, hogy jó, de mit írjak rá!? :)
  Megvoltak az egyszerű számolásos programok, elágazásokkal stb, de az ugye nem túl izgalmas és látványos. Kellet valami felhasználói interakciót is belevinni a dologba!
  Gondoltam, ezek után csak nem olyan nagy dolog egy kontrollert hozzábillenteni a rendszerhez!

  Rendeltem e-bay-ről (honnét máshonnan :) ) egy vacak, utángyártott Nintendo kontrollert. A vacak szó szerint értendő, mivel már eredeti állapotában sem működtek jól a gombok. De mivel az ára ~800 Ft volt, nem is vártam tőle sokat.

  Igazából nem volt gond, mert én az egész elektronikát kicseréltem benne mikrokapcsolókra. A gép felől pedig a már jól ismert 4 bites regiszter IC került be, ami a lenyomott gombok bináris kódjait hivatott tárolni.

  A koncepció tehát elég egyszerű: Ha lenyomunk egy gombot, akkor az áramot ad a regiszter IC egyes bemeneti lábaira.
  És mint tudjuk 4 biten 16 szám tárolható, így ez ennek a 8 gombnak elég ez az egy IC. Igaz ez kizárja azt, hogy billentyű kombinációkat is lehessen használni, de ez most még nem is volt cél.

  Mikrokód szinten bekerült egy IPR (Input Port Read) utasítás, ami ennek a regiszternek az értékét áttölti az A regiszterbe. Ezután erre az értékre már a korábban említett CMP / BEQ párossal lehetett feltételt írni.
  Azaz ha megnyomjuk például a felfele gombot, aminek értéke 4 és a vizsgált érték is 4-et adunk meg, tehát ha egyenlő a két szám, akkor az azt jelenti, hogy igen, felfele gombot nyomtunk, ugorhatunk egy subrutinra.

  Egy kis videó a kontrollerről, amit egy gyorsan összedobott gyűjtögetős játékon teszteltem.

   
  Dátum-idő és szorzás

  Időközben találtam egy régi alaplapot, amin felfedeztem egy 4 bites RTC IC-t. Kicsit tanulmányozva az adatlapját, gondoltam ezt egyszerűen be lehetne drótozni az én gépembe, miért is ne alapon.
  Ki is forrasztottam és pár alkatrész (kristály, kondi, elem) társaságában már ketyegett is az óra!

  A dátum és az idő értéket 4 biten, helyi értékenként adja vissza úgyhogy kicsit trükkös a kezelése, ha netán az órát, vagy a percet 8 biten szeretnénk tárolni.
  Ugyanis meg kell szorozni az óra első számjegyét tízzel, majd hozzáadni a másodikat.
  Pl.: 1 * 10 + 2 = 12 óra

  Oké, de a gépem nem tud szorozni! :)
  Szerencsére nem volt nagy kunszt egy bal irányú bit eltolás utasítást írni a mikrokódba, mert az tulajdonképen egy szám saját magával való összeadását jelenti.

  Például:

  2 → 0010
  2 + 2 = 4
  4 → 0100

  Máris 1 bittel balra tolódott az érték.

  Így hát lett egy ASL (Arithmetic Shift Left) utasításom, ami már majdnem jó, hiszen a szám kettővel való szorzását végzi el. Ha ezzel kétszer eltolunk egy értéket balra, majd hozzáadunk kettőt, akkor az megfelel a tízzel való szorzásnak.
  Persze azt is lehetett volna, hogy a számot tízszer összeadom, de az nagy kódot és sok processzor időt eredményezne és nem is túl elegáns megoldás.

  Tehát lett egy kis extra hardverem, ami sok pluszt nem ad ugyan a géphez, de nagyon jó mondjuk egyszerű random szám generálásház.

  És persze a bit eltolást is hasznos volt kifejleszteni, mert még jól jön majd pár programban. A jobbra való eltolást nem valósítottam még meg, mert azt osztással lehetne csak, amit jelenleg nem tudom, hogy tudnék kivitelezni egyszerűen. Ezt majd az egyik továbbfejlesztésben megpróbálom megoldani.

  Természetesen az RTC kezeléshez is kellet pár saját assembly utasítás, ezek a következők lettek:

  • RTR: Real Time Read – Dátum/idő kiolvasása a chipből.
  • RTW: Real Time Write – Dátum/idő írása a chipbe.

   
  Burkolat

  A gépben ekkora már fél évnyi munka volt, és ezalatt végig az asztalomon terült el és bizony a por nem kímélte ezalatt. Azt gondolom mondanom sem kell, hogy milyen rámállom takarítani egy ilyen konstrukciót. Ecset, porszívó, törlőkendő...

  Itt volt az ideje valami burkolatot csinálni neki, ami megvédi a portól, könnyen mozgathatóvá teszi, de mégis jól szerelhető marad.
  Kis találtam mi legyen a megoldás. Felül, illetve körbe fa burkolat, a tetején pedig egy levehető plexi lap!

  Elugrottam hát a legközelebbi Praktikerbe és megvettem mindent ami ehhez kell.
  Íme egy kis képcsokor ennek készítéséről és végeredményéről.

  Ezen helyet kapott hátul egy tápcsatlakozó, kontroller port, program betöltő port.
  Elöl pedig a Halt/Run kapcsoló, manuális órajel generátor gomb, reset gomb és egy három állású kapcsoló, amivel három-féle sebesség választható az automatikus órajel generáláshoz.

  Eközben meg is kapta a gép, a roppant frappáns ANDOR nevet, ami az angol AND, OR szavakból ered! :)
  Ez is felkerült hát a burkolatra és ettől fogva a projekt is ezt a nevet viselte.

   
  A végleges gép

  Egy kis tudás összehasonlítás Ben gépe és ANDOR között, avagy miből lett a cserebogár.

   
  A jelenleg használható utasítások és jelentésük.

  Akik annak idején, vagy netán manapság is foglalkoznak Commodore gépekkel, azoknak ismerősek lehetnek a feni utasítások jó része.
  Mivel én is elég sokat kódoltam C64-en assemblyben és elég jól ismerem magát a gépet is, így az utasítások megalkotásában a C64-et vettem alapul.
  Gyakorlatilag tehát aki tud C64-re programozni assemblyben, az tud ANDOR-ra is! ;-)

  Végül ezen a képen látható minden IC, ami jelenleg be van ültetve. Ez a nagyon hasznos Fritzing nevű programmal készült, amivel egyszerűen lehet próbapaneleken áramkörüket tervezni.

   
  Árok party

  Nem titkolt célom volt, amikor már láttam a fényt az alagút végén, hogy az idei (2018) Arok Partyra kivigyem a gépet és amellett, hogy élőben demózzam, még a Wild Compoba is benevezzek vele. Mert hát valljuk be, mi a vad, ha nem ez? :)

  Mit ne mondjak, álmomban sem gondoltam volna, hogy akkora sikert fog aratni a gép, hogy egész nap kíváncsiskodók hada fog körbevenni és faggatni róla, hogy mi ez, hogy működik, mit tud, hadpróbálja ki... :)

  Külön öröm volt, amikor néha egy-egy apuka, vagy anyuka is megtalált a gyerkőccel, aki nekiállt az ugrálós játékkal játszani!
  Bár volt aki megjegyezte: „Jah, csak ennyi!?” - Oké, hát nem fut rajta még a FarCry, bocsi :D

  Miután mindenki látta aki szerette volna és elérkezett az este, elindultak a különféle kategóriák anyagainak vetítési, köztük a Wild composoké is.
  Végül ebben a kategóriában ANDOR a 2. helyezést zsebelhette be.

  Külön erre a rendezvényre készítettem egy videót a gépről, ami igyekszik emészthető formában bemutatni a vasat.

  Kicsit részletesebb Arok Party beszámolót itt olvashattok tőlem.

   
  Jövőbeli tervek

  Van pár! :) Ezek egy részét már el is kezdtem fejlesztgetni, csak még az ANDOR-ba nem építettem be őket. Ennek egyik oka, hogy majd a fél gépet szét kell robbantani és újra építeni. Ezt megelőzően viszont szeretnék minden modulról kapcsolási rajzot készíteni, ami nagyban meg fogja könnyíteni az összerakást.

  Az egyik nagyobb fejlesztés a memória címzés 16 bitre való bővítése lesz. Ehhez a Program Countert kell majd 16 bitesre alakítani, valamint felhasználni a memória IC mind a 16 cím bemenetét és persze a mikrokódot is elég jól átírni, hogy kezelni tudja majd a 2x8 bites címzést.
  Mivel az adatbusz marad 8 bites (nem akarok még 8 drótot mindenhova :) ), így a 8 biten felüli memória kezelés kétlépcsős lesz. Először az alsó 8 biten adjuk át a címet a memóriának, második lépésben pedig a felső 8 bitet. Ugyanez lesz az eljárás ha a Program Counternek kell átadni egy címet.

  Ezzel ugyan ki fog esni a stack, ami jelenleg a memória modul 15. címén érhető el, de ez majd kap egy külön regisztert, az még bővel elfér majd.
  Így a maximálisan megcímezhető memória mérete 64 KB lesz, ami gyakorlatilag mindenre elég! :)

  De mit is lehet majd csinálni ilyen temérdek memóriával?
  Nos a második nagyobb fejlesztés az a kijelző cseréje lesz. A jelenlegi kijelző csak karaktereket tud megjeleníteni a saját karakter készletéből, illetve amit még én definiálhatok benne, és ebben ki is merül a tudása.
  Az új kijelző viszont teljesen grafikus lesz, 128x64 pixeles felbontással.
  Tehát akár monokróm képeket, animációkat, játékokban spriteokat is meg tudok rajta jeleníteni, amikhez kell majd a sok memória.
  Emellett ez is tud karakteres módot is, így a szöveges kijelzés is adott lesz továbbra is. Sőt, a két mód keverhető, így akár egy rajzra egyszerűen lehet szöveget elhelyezni.

  Már Arduinoval tesztelgettem és szuperül működik a kijelző. Mehet lassan be a régi helyére, ami persze az egész kijelző logikai vezérlésének átalakításával fog járni.

  Harmadik nagy fejlesztés a hang lesz! Mert hát mégis milyen 8 bites számítógép az amivel nem lehet egy jó kis chiptune muzsikát tolni? :)
  Nos ehhez is már be van szerezve minden, ami kell. A lelke egy SN76489 nevezetű IC lesz, ami egy 8 bites, 4 csatornás hang generátor.
  A kijelzőhöz hasonlóan már ezt is tesztelgettem Ardiunoval, oly sikeressen, hogy igazából ez is kész az ANDOR-ba való integrálásra.
  Kapott egy kis erősítő áramkört is, így majd a belső hangszórón is jól hallható lesz, de természetesen csatlakoztatható lesz rá fejhallgató, vagy külső hangfal.

  És hogy hogy fog szólni? Így!

  Ez a három nagy fejlesztés van jelenleg kilátásban, amik reményeim szerintem még idén megvalósulnak.
  Nem lesz kis munka, mivel a gép eddigi részeit is kicsit újra kell gondolni hozzá.

  Példának okáért a kontroll szignál vezérlés négy EEPROM-ja nem lesz már elég, ezért kellene egy ötödik. Ennyit viszont már nem szeretnék, sőt, inkább csökkenteni az EEPROM-ok számát. Így a kontroll szignál vezérlést is át fogom alakítani pár multiplexer beiktatásával. Cél a maximum két EEPROM, de egynek örülnék igazán!

  Továbbá a program betöltő is teljesen újra lesz gondolva. Sőt, már ennek is kész a prototípusa.
  A párhuzamos portot leváltom soros portra. Igaz, hogy több elektronika kell így a kezeléséhez, de amit nyerek vele azért megéri.
  Párhuzamos porton való program áttöltéshez ugye a host gépen is kell hogy legyen párhuzamos port. Oké, a PC-mben van egy LPT kártya és Árokra is egy olyan laptopot vittem, amin van van, de azért ez nem valami univerzális megoldás manapság.
  Soros porthoz viszont lehet kapni USB→RS232 átalakítót, vagy egy egyszerű FTDI panelt.
  Én jelenleg egy FTDI panelel oldottam meg az USB→Soros átvitelt.
  Tesztek alapján remekül működik, már ez is része lehet a gépnek.

  Végül pedig kapni fog egy új burkolatot is, hiszen megváltoznak a kivezetések és újak is bekerülnek. Illetve kozmetikailag is próbálok majd még szebb drótelvezetéseket kivitelezni.

  Jelenleg ez minden ami tervbe van véve! Nem is tervezem ennél már jobban bonyolítani, mert átláthatatlan lesz és nem is szeretnék egy mindenre alkalmas gépet készíteni, hiszen akkor soha nem végeznék, valahol meg kell húzni egy határt.

  A 2019-es Arok Party-n pedig újra látható lesz a már remélhetőleg végleges ANDOR!

   
  Szeretnél még többet megtudni?

  Tudom, elég hosszú lett ez a kis fejlesztési történet és minden tiszteletem a tiéd hogy elolvastad!
  Ha érdekelnek a jövőbeli fejlesztések és figyelemmel kísérnéd ANDOR tudásának fejlődését, akkor iratkozz fel a YouTube csatornámra!

  Ha még mélyebben szeretnéd beleásni magad a hardveres / szoftveres részletekbe, akkor kövess GitHub-on is.
  Ez a repó szinte állandóan változik és jelenleg leginkább saját magamnak gyűjtöm ide a dolgokat. Viszont igyekszem majd ezt a részt is érdekessé tenni a látogatók számára is!

  Szeretnéd a kapcsolási rajzokat is nézegetni? Nincs akadálya, itt megnézheted őket.
  Ezek a rajzok szintén folyamatos alakítás, feltöltés alatt vannak. Idővel minden elkészül és felkerül ide!

  Kategóriák: Informatika

  CLIP OS

  HUP.hu - 2018, szeptember 21 - 08:34

  Develop #CLIPOS !
  ANSSI has developed a multi-level secure operating #system
  Based on a #Linux kernel, and managing information of several confidentiality levels, CLIP OS is now available in Open Source, as part of a collaborative development project.https://t.co/IyTwJbnlBK pic.twitter.com/jzNayhfr1Z

  — ANSSI (@ANSSI_FR) September 20, 2018

  A francia nemzeti cyberbiztonsági hivatal, az ANSSI bejelentette, hogy Linux-alapú, nyílt forrású, biztonságos operációs rendszert fejleszt a francia kormányzat, államigazgatás igényeit kielégítendő. A CLIP OS nevű rendszer Gentoo alapokra építkezik:

  Gentoo based distribution! https://t.co/lPHbeL8YNO

  — Gentoo Linux (@gentoo) September 21, 2018

  Részletek a bejelentésben.

  Kategóriák: Informatika

  Elérhető tesztelésre az Elementary OS 5.0 "Juno" második bétája

  HUP.hu - 2018, szeptember 21 - 08:13

  Developers, we're happy to announce the second beta pre-release of elementary OS 5 Juno! If your app hasn't been released for Juno, now is the time. Read on for all the fixes and improvements. https://t.co/TLlKUbYdAe

  — elementary (@elementary) September 21, 2018

  Elérhető tesztelésre az Ubuntu 18.04 LTS alapokra építkező Elementary OS 5.0 "Juno" második béta kiadása. Letölthető innen.

  Kategóriák: Informatika

  Elérhetők az OpenZFS Summit 2018 videói

  HUP.hu - 2018, szeptember 21 - 07:46

  Videos from the 2018 OpenZFS Developer Summit are now posted! 14 talks plus the hackathon presentations: https://t.co/R4it9UfWwD

  — OpenZFS (@OpenZFS) September 21, 2018

  Az OpenZFS projekt elérhetővé tette a 2018-as Summit rendezvénye videóit. 14 előadás, plusz a hackathon prezentációk. Elérhetők itt.

  Kategóriák: Informatika

  CentOS Blog: New CentOS Pastebin Instance

  CentOS.org - 2018, szeptember 21 - 03:42

  After many years of excellent service by the Oregon State University Open Source Lab the CentOS Project has decided to migrate our web-based pastebin instance to a self-hosted platform running on our infrastructure.  This has provided us the opportunity to move to a different solution based on the Stikked pastebin server which is a more modern solution with a number of features we felt would best benefit our user communities:

  • Encrypted pastes
  • Direct paste replies along with a 'diff' feature which we believe useful for developer collaboration
  • Burn on reading / immediate expiry on view
  • Anti-spam features
  • And a number of behind-the-scenes improvements

  The web interface is available at https://paste.centos.org and from there you can paste content directly into the provided web form and optionally add your name or a paste title and even select the language of the paste if you wish the contents to be syntactically colored when displayed.  You are able to select a number of time periods for the paste's lifetime from the dropdown selection and may opt to have the paste delete itself on view, so called "burn on view".  The option also exists to encrypt your paste if you wish.  After you submit the form you can share the resulting URL with others.

  Additionally we've made a command line client, cpaste, available to enable pasting directly from your servers / desktops to our pastebin instance.  This client is based on the Stikkit client by Petr Bena.  This package is in our "extras" repository and can be installed with:

  yum --enablerepo=extras install cpaste

  Usage information can be retrieved with:

  cpaste --help

  Examples illustrating how to how the command line client:

  Paste a file directly to our server:

  cpaste ~/problem.txt

  Paste a python code snippet with a title of "code snippet" and an author name of "John Q. Public"

  cpaste -l python -t "code snippet" -a "John Q. Public" -i ~/src/project/code.py

  Paste the standard output of a process and return only the paste's url:

  ~/bin/process | cpaste -s

  One notable difference between the new and old instances is that the new instance supports paste lifetimes of up to one day only.

  We hope you find the new service useful.

  We would also like to thank OSUOSL for providing the old pastebin instance for the past many years.

  Kategóriák: Informatika

  OnePlus: A 4. prémium okostelefon brand vagyunk Nyugat-Európában

  HUP.hu - 2018, szeptember 20 - 08:36

  In the 4th year since our story began, OnePlus has become the 4th premium smartphone brand in Western Europe. Thank you for believing in us. Onto the next 4 years of our journey! https://t.co/F2xuPJD9HB pic.twitter.com/5pODTB9GoG

  — OnePlus UK (@OnePlus_UK) September 19, 2018

  A CounterPoint elemzésére hivatkozva a OnePlus Inc. azt állítja, hogy Nyugat-Európában a negyedik erővé léptek elő a prémium okostelefon szegmensben.

  Úgy tűnik, hogy a cég tovább akarja növelni jelenlétét Európában, egy tweet szerint (új) európai központ felállításán ügyködnek:

  Yet another beginning #oneplus #europehq https://t.co/1tFF7d5oIv pic.twitter.com/E26eUmwqNP

  — Carl Pei (@getpeid) September 19, 2018

  Visszatekintve, 2016-ban a cég Európában egy AirBnB bérleménnyel és 3 fővel kezdte:

  #OnePlus in Europe:

  2016 = 3 people and 1 Airbnb
  2018 = 1 EU HQ, 6 EU regional offices, over 80 people and n°4 premium smartphone brand.

  To be continued. ✌️#OnePluslife #takingover https://t.co/a14ZqWAnYZ

  — Akis Evangelidis (@Akis_Evan) September 19, 2018

  Jelenleg pedig 1 főhadiszállása, 6 regionális irodája és mindegy 80 fős személyi állománya van Európában.

  Kategóriák: Informatika

  PostgreSQL 11 Beta 4 Released!

  PostreSQL.org - 2018, szeptember 20 - 02:00
  PostgreSQL 11 Beta 4 Released

  The PostgreSQL Global Development Group announces that the fourth beta release of PostgreSQL 11 is now available for download. This release contains previews of all features that will be available in the final release of PostgreSQL 11 (though some details could change before a release candidate is made available) as well as bug fixes that were reported during the third beta.

  This is likely the last beta release for PostgreSQL 11 before a release candidate is made available.

  In the spirit of the open source PostgreSQL community, we strongly encourage you to test the new features of PostgreSQL 11 in your database systems to help us eliminate any bugs or other issues that may exist.

  Upgrading to PostgreSQL 11 Beta 4

  To upgrade to PostgreSQL 11 Beta 4 from Beta 3 or an earlier version of PostgreSQL 11, you will need to use a strategy similar to upgrading between major versions of PostgreSQL (e.g. pg_upgrade or pg_dump / pg_restore). For more information, please visit the documentation section on upgrading.

  Changes Since 11 Beta 3

  There have been many bug fixes for PostgreSQL 11 reported during the Beta 3 period and applied to the Beta 4 release. This release also includes other bug fixes that were reported for supported versions of PostgreSQL that also affected PostgreSQL 11. These fixes include:

  • JIT compilation is disabled by default. To enable JIT compilation, you must set jit = on in your configuration file or in a session
  • Enforce that names for constraints are unique
  • Several fixes for stored procedures, including improved hints and documentation around usage
  • Several fixes for partitioning, including fixes for runtime partition pruning
  • Fix for parallelized CREATE INDEX by disallowing builds on mapped catalog relations
  • Fix for REINDEX to prevent unprivileged users from reindexing shared catalogs in certain cases
  • Memory-leak fix when multiple calls are made to XMLTABLE in a single query
  • Several fixes for pg_verify_checksums
  • Several fixes for libpq, including a fix to only look up a hostname when explicitly requested to do so
  • Several pg_upgrade fixes, including handling event triggers in extensions correctly
  • Several fixes for pg_dump and pg_restore

  For a detailed list of fixes, please visit the open items page.

  Testing for Bugs & Compatibility

  The stability of each PostgreSQL release greatly depends on you, the community, to test the upcoming version with your workloads and testing tools in order to find bugs and regressions before the release of PostgreSQL 11. As this is a Beta, minor changes to database behaviors, feature details, and APIs are still possible. Your feedback and testing will help determine the final tweaks on the new features, so please test in the near future. The quality of user testing helps determine when we can make a final release.

  A list of open issues is publicly available in the PostgreSQL wiki. You can report bugs using this form on the PostgreSQL website:

  https://www.postgresql.org/account/submitbug/

  Beta Schedule

  This is the fourth beta release of PostgreSQL 11. In all likelihood, this is the final beta release of PostgreSQL 11 before one or more release candidates are made available. For further information please see the Beta Testing page.

  Links
  Kategóriák: Informatika

  iOS 12 Safari Array reverse bug

  HUP.hu - 2018, szeptember 19 - 13:43

  iOS 12 Safari Array reverse bug https://t.co/8TAaKPWtDN

  — Hacker News (@newsycombinator) September 19, 2018

  [ StackOverflow | Hacker News szál | demó | bugfix ]

  Kategóriák: Informatika

  Code of Conduct a PostgreSQL-nél is

  HUP.hu - 2018, szeptember 18 - 15:29

  News: Code of Conduct https://t.co/0tCecF6B16

  — PostgreSQL (@postgresql) September 18, 2018

  A PostgreSQL is beállt a sorba, bejelentette, hogy hosszas egyeztetés után elkészült és elérhető a Code of Conduct dokumentuma.

  Kategóriák: Informatika

  Könyvfordítás: Hogyan gondolkozz úgy, mint egy informatikus? Tanulás Python3 segítségével

  HUP.hu - 2018, szeptember 18 - 14:45

  A Debreceni Egyetemen elkészült Peter Wentworth, Jeffrey Elkner, Allen B. Downey és Chris Meyers könyvének magyar nyelvű fordítása.

  A munkát egy MTMI felé orientáló pályázat támogatta, ezért a könyv a pályázat szerverén érhető el. A fordítás szabadon hozzáférhető, letölthető. Viszont a projekt indikátorainak teljesülése érdekében azt kérem, hogy ez legyen az elsődleges letöltési lehetőség, ne rakja fel senki más -- akár gyakrabban látogatott -- helyre, inkább linkelje be ott ezt az URL-t!

  A könyvet felhasználjuk az egyetemi képzésben is, de akár már általános iskolás kortól, esetleg önképzéssel is fel lehet dolgozni. Teljesen kezdők részére is ajánlott, a 370 oldalnyi anyag két szemesztert is kitölthetne.

  Noha a könyv 2012-es, de nem találtam jobb bevezető könyvet Python3 tekintetében, ezért is esett rá a választás. Természetesen nincsenek benne a 3.7 verzió újdonságai, ám a programozással ismerkedés szempontjából szerintem tökéletes. Másrészt hiánypótló, mert magyar nyelven inkább csak Python2 könyvek érhetőek el ingyenesen.

  Kategóriák: Informatika

  Non-profit alapítvány lett az Egyesült Államokban a HardenedBSD

  HUP.hu - 2018, szeptember 18 - 10:23

  We are pleased to announce that #HardenedBSD is now a 501(c)(3) tax-exempt, not-for-profit organization in the US! https://t.co/w6lD52zaxL pic.twitter.com/XER8Y7rZyK

  — HardenedBSD (@HardenedBSD) September 17, 2018

  Előzmények itt. A bejelentés elolvasható itt. Arról, hogy a HardenedBSD tagjai miért nem inkább a FreeBSD berkein belül tevékenykednek, milyen létjogosultsága van önálló projektként stb. itt lehet olvasni.

  Kategóriák: Informatika

  A Xiaomi telefonjain reklámokat mutat immár a beállítások közt is

  HUP.hu - 2018, szeptember 18 - 09:33

  Xiaomi now shows ads even in the Settings.https://t.co/rk7dRDXN7k pic.twitter.com/S9Q4OK85h2

  — Lukas Stefanko (@LukasStefanko) September 16, 2018

  A Xiaomi azzal borzolja a felhasználói kedélyeit, hogy reklámokat (vagy ahogy ő nevezi: javaslatokat) mutat az operációs rendszer különböző területein, beleértve a beállítások részt is. Ez nyilvánvalóan kiverte a biztosítékot egyeseknél. A visszajelzések szerint van olyan telefonja a gyártónak, amelyiket ki lehet kapcsolni ezt a "hasznos" feature-t, de van, amelyiken nem:

  Solution: How to disable ads in your Xiaomi pic.twitter.com/H9MzukJ82k

  — Lukas Stefanko (@LukasStefanko) September 17, 2018

  On some #Xiaomi devices you can't disable ADS.
  Xiaomi advice how to disable ads doesn't work for every device.
  Credits @alyafrcn pic.twitter.com/jJJ1hOtLrZ

  — Lukas Stefanko (@LukasStefanko) September 18, 2018

  További részletek itt.

  Kategóriák: Informatika

  Még könnyebb és gyorsabb lesz a W10-ben Ubuntut futtani a Hyper-V Quick Create segítségével

  HUP.hu - 2018, szeptember 18 - 08:58

  Az #Ubuntu (újabb) dicsérete a Windows 10-ben. Szent szar! - https://t.co/0HwzsFsRmi pic.twitter.com/pnniiI805Z

  — HUP (@huphu) September 18, 2018 #onhup

  A Microsoft bejelentette, hogy tovább integrálja az Ubuntut a Windows 10-be. A Windows 10 Fall Creators Update-ben bemutatkozott Hyper-V Quick Create segítségével egyszerűbb lesz Ubuntut indítani. A Microsoft partnerségre lépett az Ubuntu-val (vagy sokkal inkább a Canonical-lal), így az ehhez szükséges Ubuntu virtuális gép image-et biztosítani tudja. A Hyper-V Quick Create elérhető közvetlenül a start menüből.

  Részletek itt.

  Starting today, an optimised #Ubuntu desktop image for @Microsoft Hyper-V is available! On Windows 10 Pro you can pick Ubuntu 18.04.1 from the Hyper-V Gallery! https://t.co/js0uHC4GVe pic.twitter.com/T96wnn0iTi

  — Ubuntu (@ubuntu) September 17, 2018

  Kategóriák: Informatika

  Oldalak

  Theme by me