Jelenlegi hely

Hírolvasó

Megszólalt a OnePlus első embere az OxygenOS adatgyűjtés ügyben

HUP.hu - 2017, október 14 - 19:24

A few words on OxygenOS analytics https://t.co/mJeg8AsnXP

— Carl Pei (@getpeid) October 13, 2017 #onhup

A napokban kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy a OnePlus telefonokon található OxygenOS is kémkedik a felhasználói szokások után. Ráadásul a begyűjtött adatok közt érzékeny adatok is találhatók, valamit, hogy a cég nem anonymizálja a begyűjtött adatokat. Az ügynek nagy visszhangja lett. Akkora, hogy Carl Pei, a OnePlus Inc. társalapítója megszólalt és ígéretet tett arra, hogy változtatnak ezen az aggályos gyakorlaton:

Idézet:
By the end of October, all OnePlus phones running OxygenOS will have a prompt in the setup wizard that asks users if they want to join our user experience program. The setup wizard will clearly indicate that the program collects usage analytics. In addition, we will include a terms of service agreement that further explains our analytics collection. We would also like to share we will no longer be collecting telephone numbers, MAC Addresses and WiFi information.

Carl Pei fórumpostja itt. A hozzászólások szerint a privary-tudatos felhasználók nem teljesen elégedettek és mielőbbi lépéseket sürgetnek...

Kategóriák: Informatika

pfSense 2.4.0-RELEASE

HUP.hu - 2017, október 13 - 17:52

pfSense 2.4.0-RELEASE Now Available! https://t.co/t5vkJMuF7z

— pfSense® Project (@pfsense) October 12, 2017

Megjelent az immár FreeBSD 11.1 alapokra építkező router/tűzfal platform, a pfSense 2.4.0-RELEASE kiadása. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Mennyire ismered az IBM i operációs rendszert?

HUP.hu - 2017, október 13 - 17:51
Kategóriák: Informatika

Patch Blues-day - WSUS/SCCM üzemeltetők figyelmébe

HUP.hu - 2017, október 13 - 16:40

It's Patch Blues-day: Bad October Windows updates trigger BSODs https://t.co/qI1UIvsNIP

— The Register (@TheRegister) October 12, 2017 #onhup

Azon WSUS-sal, SCCM-rel gépeket menedzselő balszerencsésebb bajtársak, akik az októberi patch kedd után kékhalálban forgó gépeket láttak, itt tudnak tájékozódni a miértről. További részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Kernel ASLR NetBSD/amd64-en

HUP.hu - 2017, október 12 - 14:38

Idézet:
Recently, I completed a Kernel ASLR implementation for NetBSD-amd64, making NetBSD the first BSD system to support such a feature. Simply said, KASLR is a feature that randomizes the location of the kernel in memory, making it harder to exploit several classes of vulnerabilities, both locally (privilege escalations) and remotely (remote code executions).

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

iOS 11.0.3

HUP.hu - 2017, október 12 - 13:30
Kategóriák: Informatika

Még hogy nem használnak MINIX-et semmire!

HUP.hu - 2017, október 12 - 13:07

Még hogy nem nagyon használnak #MINIX-et semmire! Az Intel ME op. rendszere a 11-es verziótól kezdve MINIX 3 - https://t.co/woXtUbYaMR pic.twitter.com/uNOnjTiRYi

— HUP (@huphu) October 12, 2017 #onhup

Kategóriák: Informatika

Az utóbbi 6 hónapban használtad az Outlook S/MIME funkcióját? Élj a gyanúperrel, hogy a leveled nem titkosítva került elküldésre

HUP.hu - 2017, október 12 - 12:06

Used Outlook's S/MIME feature in the past 6 months? Your mails were probably not sent encrypted: https://t.co/SxA3i6oc8e pic.twitter.com/mnr6WHqQ4u

— Stefan Viehböck (@sviehb) October 10, 2017

A Fake Crypto fantázianévre keresztelt Outlook S/MIME bug részleteit itt olvashatod.

Kategóriák: Informatika

PHP 7.2.0 Release Candidate 4 Released

PHP.net - 2017, október 12 - 11:46
Kategóriák: Informatika

Idén is legyen HUP Olvasók Választása Díj (HOVD) szavazás?

HUP.hu - 2017, október 12 - 09:39

Idén is legyen HUP Olvasók Választása Díj (HOVD) szavazás?

— HUP (@huphu) October 12, 2017

Kategóriák: Informatika

Hosszúujjú HUP pólók hétfőig

HUP.hu - 2017, október 12 - 09:37

A PingvinBoltban szerdától jövő hétfőig (2017.10.16) kapható két fajta hosszúujjú HUP póló, illetve ugyanilyen pólók más Linuxos mintákkal is.

A HUP pólókról bővebb infó itt.

Kategóriák: Informatika

AkH. 12. a LibreOffice-ban

HUP.hu - 2017, október 12 - 09:36

Ma vette kezdetét Rómában az idei LibreOffice.org konferencia. Ehhez kapcsolódó találós kérdés, hogy mi a közös a LibreOffice, Google Chrome, Firefox, macOS és az Adobe InDesign kódjában? A válasz: a Hunspell helyesírás-ellenőrző, és ezzel a magyar helyesírás-ellenőrzés képessége. A LibreOffice.hu A magyar LibreOffice címmel sorolja fel a közelmúlt magyar nyelvi vonatkozású szabad szoftveres fejlesztéseit. Ilyen a magyar helyesírási szabályzat új kiadását (AkH. 12.) jelentős részben lefedő, a nyílt forráskódú LibreOffice irodai programcsomagban már frissített helyesírási szótár, az ennek megfelelő automatikus helyesírás-javítás és a Hunspell regressziók befoltozása (ez utóbbitól vált ismét „kortárs magyarrá” a LibreOffice, ahogy a cikkből kiderül).

Az FSF.hu Alapítvány támogatásának köszönhetően a magyar nyelvi fejlesztések a jövőben is folytatódni fognak. Ez teljessé és – a lejáró türelmi időnek megfelelően – kizárólagossá teszi az új magyar helyesírás támogatását a szabad magyar szótárban, a Hunspell programban, és ezen keresztül a LibreOffice-ban. A fejlesztésekkel a LibreOffice nemcsak az új magyar ímél, hekker, lájkol, csetel stb. átírásokat fogja felismerni, hanem továbbra is megőrzi első helyét az irodai programcsomagok között a magyar nyelv támogatása szempontjából (l. a régi, még nem frissített összehasonlítást). Az eredményekről az alapítvány honlapja fog beszámolni havi rendszerességgel.

Kategóriák: Informatika

Legyen a neve Szilvia! - Linux Mint blog havi hírek - 2017. szeptember

HUP.hu - 2017, október 12 - 09:35

A Linux Mint 18.3 verzió kódneve

A Linux Mint 18.3 neve „Sylvia” lesz. A Sylvia név magyar formája Szilvia. Jelentése: erdőből való – a latin silvania után. A Szilvia a Szilviusz férfinév női párja. A római mitológiában Rhea Silvia Numitor leánya, Romolus és Rémus anyja. Szilvia nevű hölgyek november 13-án ünneplik névnapjukat. Híres Szilviák: Bach Szilvia – humorista, Péter Szabó Szilvia – énekes, Sass Sylvia – operaénekesnő.

Mentéskezelő

A felhasználók visszajelzései nyomán a programozók továbbfejlesztették a Mentéskezelőt és felismerték, hogy szükség van egy rendszermentést és rendszer-visszaállítást készítő alkalmazásra is.

A fejlesztők egyeztettek a Timeshift-et készítő Tony George-zsal.

A Timeshift egy kiváló eszköz a rendszer pillanatfelvételek, mentések készítésére. Remek összhangban van a most már csak felhasználói adatokat mentő Mentéskezelővel.

Mind a két alkalmazás alapértelmezetten telepítve lesz és kiegészítik egymást a Linux Mint 18.3-as verziójában.

A fejlesztők együttműködnek a Timeshift fordítások jelenlegi helyzetének és az asztali integráció javításán. Bekerül az alkalmazásba az ablak folyamatjelzés és a HiDPI támogatás is.

A Timeshift alkalmazás fordításában a Launchpad-on lehet közreműködni: https://translations.launchpad.net/linuxmint/latest/+pots/timeshift.

A Timeshift forráskódja a Githubon érhető el: https://github.com/teejee2008/timeshift.

Hibajelentő

Az előző fejlesztési ciklus végén szó volt róla, hogy készül egy olyan alkalmazás, amely információt szolgáltat a felhasználók számára és segít elhárítani az esetleg felmerülő problémákat. Nagy fába vágták a fejszéjüket a fejlesztők és nem volt egyáltalán biztos, hogy ez az alkalmazás elkészül-e erre a kiadásra. Az alkalmazás, amelynek neve mintReport, azaz Hibajelentő elkészült és a Linux Mint 18.3-as verziójával érkezik majd meg.

A program hibajelentéseket, összeomlási jelentéseket gyűjt. Az apport-ot használja az összeomló alkalmazásokról szóló jelentések elkészítéséhez. A Hibajelentő összegyűjti ezeket a jelentéseket és veremlenyomatokat (strack trace) készít a jelentések kiegészítéseként.

A tapasztalatlan felhasználók nemigen tudják, hogyan készíthetnének veremlenyomatot , amely információ viszont életbe vágóan fontos lehet egy-egy fejlesztő számára, amikor nem tudják reprodukálni saját környezetükben a hibát. Ez az eszköz mindenki számára sokkal egyszerűbbé teszi a veremlenyomatok készítését.

A program továbbá segít a hiányzó hibakeresési szimbólumok (-dbg csomagok) telepítésében és figyelmeztet a hibát okozó eltérések esetében.

A Linux Mint 18.3 már alapértelmezetten tartalmazni fogja a Hibajelentő eszközt és a szükséges hibakeresési szimbólumokat is.

Cinnamon fejlesztések

A HiDPI már alapértelmezetten be lesz kapcsolva a Cinnamon 3.6-ban.

A Cinnamon kiegészítők konfigurációs alkalmazása teljes felújításon esett át (kisalkalmazások, asztalkalmazások, kiterjesztések és témák).

A Nemo bővítmények képesek megadni a beállításukra szolgáló program nevét a Nemo számára. Ezeknél a bővítményeknél a beállítások párbeszédablakban egy „Beállítás” gomb lesz majd elérhető:

Így a bővítmények könnyeben integrálódnak a felületben és a beállítási lehetőségek nem zavarják össze az alkalmazás menüit.

További fejlesztések

Az Illesztőprogram-kezelő tovább tökéletesített HiDPI támogatást kap, valamint jobb eljárás kerül a CPU felismeréshez és a megfelelő mikrokód csomagok telepítéséhez.

A Synaptic-ot használó alkalmazások párbeszédablakai (Frissítéskezelő, a Nyelvek és a Szoftverforrások) rendelkezni fognak az újonnan fejlesztett folyamatjelzővel, amely a Panelon is nyomon követhetővé teszi a hosszú műveletek lefolyását.

A Xreader PDF-olvasó eszköztára kapott egy kis figyelmet a fejlesztőktől. Az előzmények helyett navigációs gombok jelentek meg az eszköztáron. Az előzmények továbbra is elérhetők a menün keresztül. A két nagytási gomb fel lett cserélve és az Xapp-okon átívelő konzisztencia jegyében nagyítás visszaállítása gomb is került az eszköztárra. Az Xreader továbbá képes érzékelni a képernyő valódi méretét, így a 100%-os méretnél a képernyőn megjelenő méret megegyezik a papírra nyomtatott dokumentum méretével.

Az Xplayer médialejátszóban a teljes képernyős üzemmód letisztultabb megjelenést kap, amely az ablakos üzemmóddal sokkal egységesebb megjelenéssel bír.

A Nemo előnézete animált GIF támogatást kapott.

A Nemo bővítmények, a cinnamon-session és a cinnamon-settings-daemon fordítását most már a Cinnamon fordítók végzik.

Támogatás

Ebben a hónapban 9 151 dollár adomány gyűlt össze, összesen 429 nagylelkű felajánlótól.

Amennyiben fontosnak tartod a Linux Mint-tel kapcsolatos munkákat, támogathatod a projektet a következő címen: www.linuxmint.com/donors.php

A hazai Linux Mint közösség munkáját közvetlenül itt tudod támogatni: linuxmint.hu/tamogatas

A támogatók részletes listáját és az eredeti hírt itt találod.

Kategóriák: Informatika

Gyorsteszt - Mi A1 (Android One)

HUP.hu - 2017, október 11 - 10:55

Érdekes madár az Android telefonok erdejében a Xiaomi Mi A1. Ami miatt leginkább érdekes számomra, az az, hogy egy lecsupaszított, bloat-mentesített és Google által frissített, Android One ajánlásnak megfelelő rendszer található rajta. Ebből kifolyólag a biztonsági frissítések gyakorlatilag azonnal elérhetők rá. A telefon megvásárolója a mindössze bruttó 60-70 ezer forintos ár ellenére minőségi összeszerelést és decens hardvert kap. Ha a kamera/fényképezés nem elsődleges szempont, a telefon minden szempontból értelmes opció, főleg ha az ár-érték arányt nézzük.


Xiaomi Mi A1 által készített kép


ONEPLUS A3003 által készített kép (látszik a különbség a OnePlus 3 javára)

Összegezve: jó kis cuccnak látszik. Kettő is van a közvetlen közelembe, figyelemmel fogom kísérni a sorsukat!

Kategóriák: Informatika

Az izraeliek megtörték a Kaspersky-t és az NSA elleni kémkedésen kapták az orosz titkosszolgálatot

HUP.hu - 2017, október 11 - 09:08

'Israel hacked Kaspersky and caught Russian spies using AV tool to harvest NSA exploits' https://t.co/avG9W3lFYd

— The Register (@TheRegister) October 11, 2017

Mint valamit kémregény. Az izraeli titkosszolgálat megtörte a Kaspersky backend rendszerét és azon kapta az orosz titkosszolgálatot - ami szintén megtörte (vagy nem is kellett megtörnie) a Kaspersky-t -, hogy az az orosz antivírus terméket felhasználva kutatott az NSA gépein titkos dokumentumok, adatok, exploitok stb. után. Az izraeliek értesítették erről amerikai kollégáikat.

Well holy shit. That's it. Kaspersky is 100% toast. Israelis owned them in 2014 and caught them in the act.https://t.co/R8sl1TM1p8 pic.twitter.com/qvg9QiilxY

— Patrick Gray (@riskybusiness) October 11, 2017

Részletek itt és itt.

Kategóriák: Informatika

Announcing the Release of repmgr v4.0 Beta

PostreSQL.org - 2017, október 11 - 02:00

Oxford, United Kingdom - October 11, 2017

2ndQuadrant is proud to announce the release of repmgr 4 (Beta). repmgr has been the most popular tool for PostgreSQL failover since 2010. v4 updates repmgr to support the recently released PostgreSQL 10.

This new release contains a number of changes related to WAL functionality and minor bug fixes. Additionally, there is a new log line type: DETAIL. Meaning that additional context for log messages is now provided in a separate DETAIL log line (similar to PostgreSQL). This release includes other important enhancements, some of which are listed below:

  • Improved switchover functionality
  • Redesigned failover mechanism
  • Faster performance
  • Improved checking of prerequisites
  • Easier upgrading
  • Suitable for setting up replication clusters in provisioning environments

Read the full release notes for repmgr 4.0 here

repmgr is an open source package that helps DBAs and System Administrators manage a cluster of PostgreSQL databases. repmgr greatly simplifies the process of setting up and managing databases with high availability and scalability requirements.

repmgr is developed and maintained by 2ndQuadrant. It is fully supported by their respected 24/7 Production Support, providing the fastest and highest rated response service for PostgreSQL anywhere and is available worldwide. repmgr is distributed under GPL v3.

Repmgr 4 download and installation instructions are available here

About 2ndQuadrant

2ndQuadrant is the Gold Standard for PostgreSQL Products & Services and consistently contributes enterprise features to enhance performance, scalability, security, and stability in PostgreSQL. Spanning 22 countries and 5 continents, 2ndQuadrant is the largest single collective organization of PostgreSQL experts. We have adopted the open source business model and are Platinum sponsors for the PostgreSQL project. Our focus on service quality is reflected in the consistent best-in-class NPS of over 75 for more than 2 years.

Kategóriák: Informatika

New article about migration to Firebird 3

FirebirdSQL.org - 2017, október 11 - 00:00
Kategóriák: Informatika

Az OxygenOS is kémkedik a felhasználói szokások után

HUP.hu - 2017, október 10 - 14:34

@chrisdcmoore I've read your article about OnePlus Analytics. Actually, you can disable it permanently: pm uninstall -k --user 0 pkg

— Jakub Czekański (@JaCzekanski) October 10, 2017

Ezen írás szerint az OxygenOS is hazabeszél a felhasználók tudta nélkül, ami szomorú tény. Úgy fest, hogy van lehetőség eltávolítani a problémás csomagot root jog nélkül. Az mindenesetre fekete pont a gyártónak, hogy a) a felhasználót nem tájékoztatja az adatgyűjtésről b) nem lehet egyszerűen kikapcsolni ezt a "telemetriát" b) alapértelmezetten be van kapcsolva az adatgyűjtés...

Kategóriák: Informatika

Elon Musk szerintem leginkább ...

HUP.hu - 2017, október 10 - 10:12
Kategóriák: Informatika

Oldalak

Theme by me